Понеділок, 06.05.2024, 21:16

Головна Форум Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
НАПРЯМКИ РОБОТИ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 85
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2014 » Червень » 3 » Законопроект про мобілізацію приватного автотранспорту.
11:35
Законопроект про мобілізацію приватного автотранспорту.

Нещодавно Верховна рада України підтримала законопроект №4785 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення оборонно–мобілізаційних питань під час проведення мобілізації». Що це означає для автовласників, у ексклюзивному коментарі  для ІА «7 ДНІВ-Україна» юриста ТОГО «Інститут права» Сергія  Хороза.

Новина про те, що парламентарі офіційно дозволили мобілізацію автомобілів зовсім не порадувала українських автомобілістів. У перспективі безоплатно віддати на службу державі свій транспортний засіб багато хто угледів ризик звичайного мародерства.

Із здобуттям незалежності та встановленням демократичного суспільства все більше та більше громадяни України відстоюють та застосовують на практиці свої законні права.[ Однак, далеко не усі знають та виконують основні обов’язки людини та громадянина, закріпленні Конституцією України.

В порівняні із величезною кількістю прав наданих Основним Законом, який визначає, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, держава відповідає перед людиною за свою діяльність, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави, закріплено лише 4 основних обов’язки людини та громадянина.

До таких обов’язків належать:

захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів;

обов’язок не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки;

обов’язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом;

неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Окрім того, згідно Основного закону, в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Сьогодні, як ніколи за усі роки незалежності України, виникла потреба щодо виконання основного обов’язку – захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України. Причому це обов’язок стосується кожного, військовозобов’язаних чи не зобов’язаних, підприємств, установ, організацій усіх форм власності чи фізичних осіб.

 Однією із форм обов’язку захисту незалежності та цілісності України виступає так званий «військово-транспортний обов’язок».

Нагадаю, Верховна рада України підтримала законопроект №4785 від 28 квітня 2014 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення оборонно–мобілізаційних питань під час проведення мобілізації».

Згідно даного законопроекту виконання військово-транспортного обов’язку проводиться шляхом безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також громадян – власників транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань без введення правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Водночас у законі зазначено, що обсяги транспортних засобів за типами і марками, які планують залучити під час мобілізації, встановлюють місцеві держадміністрації за поданням військових комісаріатів.

Що стосується техніки, яка може бути задіяна, то це – залізничний, морський, річковий, повітряний, автомобільний, гужовий транспорт, мотоцикли, трактори, причепи, крани і т.д. і т.ін. Іншими словами, задіяна може бути будь-яка техніка (транспорт) всіх типів і марок вітчизняного та іноземного виробництва (включаючи навіть будівельну та дорожню техніку).

Одразу ж хотілося б заспокоїти власників транспортних засобів. На мою думку, безкоштовне залучення під час мобілізації транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України не спричинить масового вилучення легкових автомобілів у їхніх власників. Теоретично під мобілізацію може підпасти будь-яка техніка будь-якого громадянина. Але в першу чергу мобілізація транспортних засобів стосується техніки підприємств і організацій різних форм власності, так як армії насамперед потрібні транспортні засоби для перевезення великої кількості вантажів, людей і для підготовки (укріплення) бойових позицій, тобто вантажівки, автобуси, будівельна та інша спецтехніка.

Виконання свого обов’язку є «святим». Але що робити, коли ваш легковий автомобіль все ж таки припав комусь із осіб, які ухвалюють рішення, до душі?

Якщо ви сумніваєтесь в законності таких рішень, або ж ваше авто є єдиним джерелом доходів для сім’ї чи знаходиться у заставі, варто знати таке.

Оскільки норми нового закону носять швидше характер «добровільної передачі» автомобілів, аніж «примусового вилучення», тому пам’ятайте, що за відмову від передачі транспортного засобу не передбачено жодних санкцій.

Дослідивши норми загаданого закону, існують наступні шляхи боротьби за вашого «чотириколісного друга»:

для початку вам, як фізичній особі, зобов’язані вручити документ, аналогічний повістці у військкомат, під розписку про отримання. Якщо ви активна людина, підприємець, багато працюєте, вас навряд чи застануть вдома для вручення таких документів;

при спробі вилучення машини може виявитися, що вона знаходиться у несправному стані і це унеможливить її транспортування;

закон передбачає підписання акта прийому-передачі транспортного засобу. Якщо ви вважаєте, що ваші права порушені, ви можете просто не підписувати даний документ;

у вас є можливість звернутися до суду і оскаржити рішення військкомату про вилучення, аргументуючи, наприклад, що автомобіль є «годувальником» всієї вашої родини, що складається з 4 осіб і батьків-пенсіонерів;

якщо ви просто відмовилися віддавати свій легковий автомобіль, закон не передбачає покарання;

для тих, хто ставить автомобіль на облік в органах ДАІ, є ще одна можливість «мінімізувати ризики» – написати заяву про заборону передачі персональних даних третім особам.

Що ж стосується компенсації шкоди, завданої транспортним засобам внаслідок їх залучення під час мобілізації, то такий порядок визначається Кабінетом Міністрів України. При цьому, компенсація повинна бути проведена за кошти бюджету, в держбюджеті на 2014 рік такої статті витрат немає. Відповідно, щоб Закон почав діяти, парламент повинен спочатку внести зміни в Закон про держбюджет на поточний рік.

Проаналізувавши вказані факти залишаться сподіватися, що проведення заходів часткової мобілізації в країні, підвищення обороноздатності Збройних Сил України, захист Батьківщини та її територіальної цілісності, минеться для простого народу без матеріальних збитків, оскільки йому і так живеться важко.

Категорія: Головна сторінка | Переглядів: 1346 | Додав: Admin9964 | Теги: Тернопільська обласна громадська ор, Парубій, Юридичні консультації, Інститут права, юридичні семінари, того | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Анонси

•  Зареєструватися на участь у юридичних семінарах можна подавши заявку, зразок якої розміщено на цьому сайті, на електронну пошту – GOInstytutprava@mail.ru. А також звернутися до нас із запитаннями можна на цьому сайті, на сторінках соціальних мереж та зателефонувати на номера телефонів вказаних в контактній інформації.

 У зв’язку із обмеженими можливостями приміщення, участь у семінарах можуть взяти лише 30 чоловік. Як правило це люди, котрі першими зареєструвались у вказаному порядку.

Архів записів
Корисні посилання

banner_president

banner_president

banner_rada

Урядовий-портал_

Офіційний сайт Міністерства юстиції України

судова влада України

Єдиний державний реєстр судових рішень

верховний суд Уккраїни

Категорії розділу
Архів ЗМІ [41]
Головна сторінка [277]
Конструктор сайтів - uCoz