Вівторок, 07.05.2024, 04:17

Головна Форум Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
НАПРЯМКИ РОБОТИ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 85
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2014 » Червень » 5 » СВІТЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ
16:00
СВІТЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ

Верховна Рада України проголосувавши підтримала прийняття законопроекту «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

За даним законом не може бути примусово стягнуте (відчужене без згоди власника) майно, яке вважається предметом застави або іпотеки (застава нерухомого майна) якщо таке майно виступає як забезпечення зобов'язань громадянина України (позичальника) за споживчими кредитами, наданих йому кредитними установами – резидентами України в іноземній валюті.

Одночасно за цим законом не може бути стягнуте (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), яке відповідно до законодавства або кредитного договору підлягають стягненню з позичальника.

Особливістю даного законопроекту є новела за якою - кредитна установа не може уступити (продати, передати) заборгованість або борг, на користь (у власність) іншої особи.

Це звісно не вирішує виниклих у позичальників питань, але все ж таки являється (хоч і маленьким) кроком в сторону зняття напруги в суспільстві. Адже питання позичальників на сьогоднішній день не вирішені. Усе чинне законодавство  України захищає безпосередньо кредиторів (банки) і жодним чином не захищає інтереси позичальників (особливо фізичних осіб, тобто нас з вами звичайних громадян). Проаналізувавши будь-який кредитний договір можна зробити висновок, що сторони в договорі являються рівними. Що означає рівні права та однакову відповідальність. Але на практиці (в житті) усе зовсім не так. Адже в силу суспільних, економічних (фінансової кризи) змін позичальники несуть набагато більшу відповідальність ніж кредитори – це зміни валютного курсу які призвели до збільшення фінансової відповідальності, зменшення ціни заставного майна яке уже не покриває суми взятого кредиту, та інші ризики.

Законопроектом зобов’язано КМУ за погодженням з НБУ підготувати та подати у ВРУ на протязі двох тижнів (з дати набрання чинності цього закону)  проект закону, який врегульовує порушені питання. Зокрема, новим законом має бути врегульовано питання переведення в гривню непогашеної основної суми заборгованості, вираженої в іноземній валюті,порядку погашення (урахування) курсової різниці, що виникає у бухгалтерському та/або податковому обліку кредиторів та позичальників, а також порядок списання пені та штрафів, які нараховуються (були нараховані) на таку основну суму заборгованості.

Дуже слушно (як на мене) вказано, що протягом дії цього закону інші закони України з питань майнового забезпечення кредитів діють з урахуванням його норм. Одночасно, зазначено, що це закон не поширюється на територію України, визнану тимчасово окупованою.

 

Категорія: Головна сторінка | Переглядів: 605 | Додав: Admin9964 | Теги: Тернопільська обласна громадська ор, Парубій, Інститут права, правозахисна, того | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Анонси

•  Зареєструватися на участь у юридичних семінарах можна подавши заявку, зразок якої розміщено на цьому сайті, на електронну пошту – GOInstytutprava@mail.ru. А також звернутися до нас із запитаннями можна на цьому сайті, на сторінках соціальних мереж та зателефонувати на номера телефонів вказаних в контактній інформації.

 У зв’язку із обмеженими можливостями приміщення, участь у семінарах можуть взяти лише 30 чоловік. Як правило це люди, котрі першими зареєструвались у вказаному порядку.

Архів записів
Корисні посилання

banner_president

banner_president

banner_rada

Урядовий-портал_

Офіційний сайт Міністерства юстиції України

судова влада України

Єдиний державний реєстр судових рішень

верховний суд Уккраїни

Категорії розділу
Архів ЗМІ [41]
Головна сторінка [277]
Конструктор сайтів - uCoz