Субота, 04.05.2024, 12:41

Головна Форум Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
НАПРЯМКИ РОБОТИ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 85
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2014 » Березень » 7 » Росія vs Україна – аналіз порушень норм права.
15:18
Росія vs Україна – аналіз порушень норм права.

 Протягом останніх діб спостерігаються непоодинокі випадки прибуття до Автономної Республіки Крим підрозділів Збройних сил Російської Федерації.

Ці дії чиняться з порушенням міжнародних норм та угод.

 В міжнародних правових актах закріплено принципи невтручання у внутрішні справи держави зокрема:

· в Статуті ООН;

· в декларації про принципи міжнародного права 1970 року;

· в декларації про неприпустимість втручання у внутрішні справи держави;

· в декларації про захист незалежності та суверенітету 1965 року;

· в декларації про неприпустимість інтервенції та втручання у внутрішні справи держави 1981 року;

· в заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ).

 Провівши більш детальний аналіз вказаних подій можна визначити наступні порушення.

1. Порушення принципу незастосування сили і погрози силою.

Даний принцип закріплено Статутом ООН і Декларацією про принципи міжнародного права 1970 року, який містить заборону на окупацію території іншої держави, на підбурювання щодо надання допомоги та участі у громадянській війні іншої держави.

Обов’язок незастосування сили поширюється на всі держави, а не тільки на держави-члени ООН.

 

2. Росією порушено норми угоди про статус і умови перебування Чорноморського флоту на території нашої країни.

Дана угода укладена між Україною і Росією в 1997 році. В рамках цієї угоди Росія взяла на себе цілий ряд зобовязань. Сьогодні ж порушено положення статті 6, згідно з якою військові формування Росії діють у місцях дислокації, поважають суверенітет України, дотримуються її законодавства та не допускають втручання у внутрішні справи.

Від-так, вихід російських військових за межі дислокації є втручанням у внутрішні справи України.

З боку Росії порушено статті 8 і 15 зазначеної угоди, якими встановлюється необхідність узгодження з компетентними органами України (Міністерством оборони) пересувань, повязаних із діяльністю військових формувань поза межами місць дислокації Чорноморського флоту.

Але, на-жаль, цією угодою не встановлено, які правові наслідки та відповідальність можуть настати в разі порушення її норм. Встановлено порядок вирішення конфліктів між сторонами угоди шляхом створення змішаної комісії та дипломатичним шляхом.

 

3. Росією порушено норми Меморандуму про гарантії безпеки.

Даний Меморандум укладено у 1994 році між Україною, Росією, США і Великобританією в Будапешті.

Меморандум про гарантії безпеки підписали у звязку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Усі сторони взяли на себе зобовязання згідно з принципами Заключного акта НБСЄ поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

Меморандум у пункті 2 зазначає: «Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують їх зобовязання утримуватися від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і ніяка їхня зброя ніколи не використовуватимуться проти України…».

За умовами Меморандуму, у разі, якщо Україна стає жертвою агресії, країни-підписанти зобовязані вимагати негайних дій Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Росія порушила взяті на себе зобовязання щодо цього меморандуму. Однак залишається ще дві країни-гаранти: США і Великобританія, які зобовязані вжити негайних заходів.

Які ж наслідки і санкції можуть бути застосовані до Росії?

Порушення міжнародних угод, норм і принципів міжнародного права і факт агресії з боку Російської Федерації дають Україні право призупинити виконання своїх зобовязань за будь-якими двосторонніми угодами.

Наприклад, Україна може так само, як і Росія, перестати виконувати власні зобовязання за угодою про статус і умови перебування Чорноморського флоту.

З боку міжнародної спільноти за порушення норм і принципів міжнародного права до держави-порушника можуть застосовуватися міжнародно-правові санкції.

Зазвичай це санкції політичного та економічного характеру.

Економічні санкції можуть бути, наприклад, такі: ембарго (заборона продавати майно і технології на територію країни-порушника), бойкот (заборона купувати і ввозити майно з території держави-порушника), заморожування банківських рахунків країни-порушника, вилучення своїх внесків із банків країни-порушника.

Політичні санкції, які можуть застосовуватися: денонсація або анулювання угод із державою-порушником, відмова визнавати дії країни-порушника через їхню неправомірність.

Особи, винні у скоєні агресії, за нормами міжнародного права несуть персональну кримінальну відповідальність.

 

 

Категорія: Головна сторінка | Переглядів: 811 | Додав: Admin9964 | Теги: Тернопільська обласна громадська ор, Парубій, Юридичні консультації, правозахисна, юридичні семінари, того | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Анонси

•  Зареєструватися на участь у юридичних семінарах можна подавши заявку, зразок якої розміщено на цьому сайті, на електронну пошту – GOInstytutprava@mail.ru. А також звернутися до нас із запитаннями можна на цьому сайті, на сторінках соціальних мереж та зателефонувати на номера телефонів вказаних в контактній інформації.

 У зв’язку із обмеженими можливостями приміщення, участь у семінарах можуть взяти лише 30 чоловік. Як правило це люди, котрі першими зареєструвались у вказаному порядку.

Архів записів
Корисні посилання

banner_president

banner_president

banner_rada

Урядовий-портал_

Офіційний сайт Міністерства юстиції України

судова влада України

Єдиний державний реєстр судових рішень

верховний суд Уккраїни

Категорії розділу
Архів ЗМІ [41]
Головна сторінка [277]
Конструктор сайтів - uCoz