П`ятниця, 03.05.2024, 21:05

Головна Форум Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
НАПРЯМКИ РОБОТИ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 85
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2014 » Жовтень » 17 » РОБОТА І МОБІЛІЗАЦІЯ
15:00
РОБОТА І МОБІЛІЗАЦІЯ

Як бути у тому випадку, коли з працівником укладено строковий трудовий договір, але до закінчення строку його дії працівника призивають на військову службу за призовом під час мобілізації.
Наприклад: Людина працює за строковим трудовим договором, укладеним на період із 01 вересня 2013 року до 31 серпня 2014 року. До закінчення строку договору його призвали на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. Якими мають бути дії роботодавця?
Слід відразу зауважити, що строкові трудові договори дозволяється укладати лише в тому випадку, якщо трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавством. Тому, що такий трудовий договір може бути визнаний недійсним якщо у ньому не визначено вказані умови.

Працівники які уклали строкові трудові договори та працівники, що працюють за безстроковими трудовими договорами мають однакові права. На них поширюються встановлені законом гарантії, пільги і компенсацій в однаковій мірі.
Відмінність тільки в тому, що припинення трудового договору після закінчення його строку не потребує подання заяви або якогось волевиявлення працівника, оскільки про своє рішення укласти трудовий договір на визначений строк працівник повідомив роботодавця в заяві про прийняття на роботу. Роботодавець, у свою чергу, не зобов'язаний попереджати працівника про майбутнє звільнення у зв'язку із закінченням строку трудового договору.

Строковий трудовий договір є продовженим на невизначений строк якщо роботодавець не видав наказу про звільнення працівника, а працівник не наполягає на розірванні трудового договору у зв'язку із закінченням його строку.
Отже, якщо роботодавець не бажає продовжувати трудові відносини із працівником, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, він має заявити про своє бажання припинити такий трудовий договір, видавши відповідний наказ про звільнення зазначеного працівника. При цьому роботодавець має врахувати умову збереження (але не більше ніж протягом одного року) місця роботи, посади й середнього заробітку працівника. Проте є проблема, оскільки на період видання зазначеного наказу роботодавець не володіє інформацією про час фактичного звільнення мобілізованого працівника від проходження військової служби.
Це зумовлено тим, що весною 2014 року внесено зміни до статті 119 КЗпП за якими працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, забезпечено збереження, але не більше ніж протягом одного року, місця роботи, посади й середнього заробітку. Останній компенсується з Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Строк дії трудового договору може визначатися не лише конкретним терміном, а й часом настання певної події. Тому, формулюючи текст наказу про звільнення від виконання обов'язків та подальше припинення строкового трудового договору, термін припинення такого договору слід визначати, прив'язуючись до закінчення дії обставин, що спричинили продовження строку його дії.
Якщо мобілізований працівник проходитиме військову службу понад рік, закінчення строку дії продовженого трудового договору треба визначати, керуючись вимогами частини другої статті 2411 КЗпП, оскільки в цьому випадку строк збереження робочого місця обчислюється роками.
Такий механізм продовження строку дії трудового договору до настання певної події є аналогічним за змістом до механізму, визначеного статтею 3 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР, коли у разі надання працівникові відпустки, що повністю або частково перевищує строк трудового договору, дія трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Слід також мати на увазі, що якщо ж термін закінчення дії трудового договору припадатиме на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день.

Приклад:
Із працівником було укладено строковий трудовий договір, дія якого закінчується 30 вересня 2014 року. До закінчення вказаного строку працівник подав за місцем роботи повістку про його мобілізацію від 10 червня 2014 року № 13. На підприємстві може бути видано такий наказ про звільнення працівника від виконання обов'язків та подальше його звільнення (додаток).
Зразок
наказу про звільнення
від виконання обов'язків та подальше звільнення працівника
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ
«СВІТОЗАРИ»

НАКАЗ №18-П

11 червня 2014 року м. Тернопіль

Про звільнення від виконання обов'язків у зв'язку з мобілізацією
та подальше звільнення Михальчишина В. В.
1. Михальчишина Василя Васильовича, фахівця відділу продаж, звільнити з 11 червня 2014 року від виконання обов'язків на період проходження військової служби у зв'язку з частковою мобілізацією в особливий період, зі збереженням йому посади і середньої заробітної плати, але не довше одного року,частина третя ст. 119 КЗпП України.
2. У день, наступний після закінчення проходження Михальчишином В. В. військової служби у зв'язку з частковою мобілізацією, але не пізніше 11 червня 2015 року, звільнити його з посади фахівця відділу продаж у зв'язку із закінченням строку трудового договору, п. 2 ст. 36 КЗпП України.
Підстава: строковий трудовий договір від 29.09.2013;
повістка Тернопільського ОВК від 10 червня 2014 року № 13.

Директор _____________________________ Яворський І.О.

З наказом ознайомлений
Михальчишин В. В. ______________
10.04.2014 р.

Категорія: Головна сторінка | Переглядів: 1428 | Додав: Admin9964 | Теги: Інститут права, Тернорпільська обласна громадська о, Парубій І.М., того | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Анонси

•  Зареєструватися на участь у юридичних семінарах можна подавши заявку, зразок якої розміщено на цьому сайті, на електронну пошту – GOInstytutprava@mail.ru. А також звернутися до нас із запитаннями можна на цьому сайті, на сторінках соціальних мереж та зателефонувати на номера телефонів вказаних в контактній інформації.

 У зв’язку із обмеженими можливостями приміщення, участь у семінарах можуть взяти лише 30 чоловік. Як правило це люди, котрі першими зареєструвались у вказаному порядку.

Архів записів
Корисні посилання

banner_president

banner_president

banner_rada

Урядовий-портал_

Офіційний сайт Міністерства юстиції України

судова влада України

Єдиний державний реєстр судових рішень

верховний суд Уккраїни

Категорії розділу
Архів ЗМІ [41]
Головна сторінка [277]
Конструктор сайтів - uCoz