Субота, 04.05.2024, 20:40

Головна Форум Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
НАПРЯМКИ РОБОТИ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 85
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Травень » 30 » Проведено семінар на тему: "Проблемні питання та ризики державної реєстрації земельних ділянок"
17:22
Проведено семінар на тему: "Проблемні питання та ризики державної реєстрації земельних ділянок"

29.05.2013 року в Кременецькій районній державній адміністрації головою Тернопільської обласної громадської організації "Інститут права" Парубієм І.М., за участю заступника начальника Головного управління Держземагентства у Тернопільській області Ковальчук Н.О., начальника реєстраційної служби Кременецького районного управління юстиції Смолінчука О.М., юрисконсульта громадської організації "Перший аграрний кластер" Гарагуца В.Ф., проведено семінар із головами та секретарями сільських рад Кременеччини на тему:"ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ТА РИЗИКИ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК". З коротким змістом даного питання можна ознайомитися нище.

З 1 січня 2013 року чинне земельне законодавство в Україні зазнало суттєвих змін.

Реєстрація земельної ділянки і прав на неї здійснюється двома відомствами. Почали роботу одразу два нових реєстри – Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, в якому реєструються речові права на земельні ділянки та їх обмеження, та Державний земельний кадастр, в якому земельні ділянки реєструються як об’єкти права.

Цілком зрозуміло, що громадян турбують питання: «До якої організації тепер звертатись для оформлення права на земельну ділянку?», «Скільки за новими правилами триватиме ця процедура?», «Які документи необхідні?» та «Скільки це коштуватиме?».

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ТА РИЗИКИ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

•    земельна ділянка як об’єкт речових прав

Перш за все необхідно зважити, що земельна ділянка може бути об’єктом цивільних правочинів лише після внесення відомостей про неї до обох інформаційних баз даних – Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.


•    державна реєстрація земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номеру

Державна реєстрація земельної ділянки за 14 днів

Оформлення земельної ділянки  фактично відбувається у два етапи, перший – виготовлення документації із землеустрою ліцензованою/сертифікованою землевпорядною організацією на договірних засадах та другий етап – державна реєстрація земельної ділянки в територіальних органах Держземагентства та реєстрація права в Державному реєстрі прав.

Повноваження щодо державної реєстрації земельних ділянок в складі Держземагентства України наділені державні кадастрові реєстратори. Саме до Державного кадастрового реєстратора відповідного Відділу Держземагентства у районі після виготовлення і погодження землевпорядної документації повинен звернутися громадянин, або уповноважена ним особа, із відповідною заявою про реєстрацію земельної ділянки та чітко визначеним переліком документів, які додаються до заяви.

Термін державної реєстрації земельної ділянки складає 14 календарних днів.

Після проведення державної реєстрації земельної ділянки, заявникові надається витяг з Державного земельного кадастру про підтвердження внесення відомостей до нього. Зауважу, що згаданий витяг надається на безкоштовній основі.

Законодавчих змін зазнали і розміри оплати послуг, які надаються територіальними органами Держземагентства. Актуально, що з 10 січня 2013 року набрала чинності відповідна урядова постанова відповідно до якої вартість окремих адмінпослуг зменшилась майже на третину. Так, громадяни сплачуватимуть за надання послуг щодо:

- державної реєстрації земельної ділянки – 65 грн.;

- реєстрацію обмежень у використанні земель – 161 грн.;

- внесення до Державного земельного кадастру відомостей (змін до них) про землі в межах території адміністративно-територіальних одиниць – 161 грн.;

- внесення до Державного земельного кадастру відомостей (змін до них) про земельну ділянку – 60 грн.;

- надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягів з нього про землі в межах території адміністративно-територіальних одиниць – 71 грн.;

- надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягів з нього про обмеження у використанні земель – 68 грн.;

- надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягів з нього про земельну ділянку – 53 грн.;

- надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі довідки, що містить узагальнену інформацію про землі – 71 грн. та інші.


•    якість даних Державного реєстру земель та виправлення помилок Державного земельного кадастру («накладки», «розриви», невірне розташування ділянок, «перехрещені» межі, невірний кадастровий номер тощо)

З початку року величезна кількість громадян ознайомилися з інформацією про земельні наділи, що розміщується та постійно оновлюється на публічній кадастровій карті України. За допомогою різноманітних варіантів пошуку кожному можна знайти свою власну ділянку або ж інформацію про інші наділи. Проте, не всі громадяни залишилися задоволеними результатами пошуку своїх земельних ділянок. Так, в нашій області 68 відвідувачів сайту Держземагентства, де розміщена ця інформація, виявили неточності, або взагалі не віднайшли свої земельні ділянки на карті. Про такі факти вони повідомили органи земельних ресурсів, заповнивши електронну заявку. Більшість помилок вдається виправляти відразу. Для цього фахівці Держземагентства України впроваджено режим зворотного зв’язку на самій публічній кадастровій карті. У запропоновану форму необхідно ввести власні дані, інформацію про земельну ділянку та відзначити помилку. Система побудована таким чином, що більшість технічних помилок виправляються автоматично. Але для цього необхідно заявляти про них. Однак, є такі неузгодження, які потребують звірки з відповідними документами або навіть звернення до судових інстанцій. 


 

 

 

 

 

  

 

  

 

  

 

 

Категорія: Головна сторінка | Переглядів: 1820 | Додав: Admin9964 | Теги: семінар, Парубій, юр, Інститут права, громадська, правозахисна, того, ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ТА РИЗИКИ ДЕРЖАВН, організація | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
1 Іван Перусик  
0
Скажіть мені будь-ласка! А чи не могли би Ви провести такий семінар в Мнонастириському районі

2 Admin9964  
0
Так, безперечно, ми можемо провести семінар у Монастириському районі. Однак, для проведення семінару потрібно домовитись про місце (знайти зал) час та запросити слухацьку аудиторію.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Анонси

•  Зареєструватися на участь у юридичних семінарах можна подавши заявку, зразок якої розміщено на цьому сайті, на електронну пошту – GOInstytutprava@mail.ru. А також звернутися до нас із запитаннями можна на цьому сайті, на сторінках соціальних мереж та зателефонувати на номера телефонів вказаних в контактній інформації.

 У зв’язку із обмеженими можливостями приміщення, участь у семінарах можуть взяти лише 30 чоловік. Як правило це люди, котрі першими зареєструвались у вказаному порядку.

Архів записів
Корисні посилання

banner_president

banner_president

banner_rada

Урядовий-портал_

Офіційний сайт Міністерства юстиції України

судова влада України

Єдиний державний реєстр судових рішень

верховний суд Уккраїни

Категорії розділу
Архів ЗМІ [41]
Головна сторінка [277]
Конструктор сайтів - uCoz