Понеділок, 06.05.2024, 06:37

Головна Форум Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
НАПРЯМКИ РОБОТИ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 85
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Грудень » 26 » Як не позбутися транспортного засобу через чужі борги.
14:50
Як не позбутися транспортного засобу через чужі борги.
Фото news.dtkt.ua

Зміни, внесені до Постанови Кабінету Міністрів України №1102 «Про затвердження порядку тимчасового затримання транспортних засобів на спеціальних майданчиках та стоянках», які набули чинності 13 лютого 2012 року, шокували автолюбителів.

Відтепер ДАІ на цілком законних підставах просто на дорозі, не зважаючи на ніч, зиму чи маленьку дитину у салоні автомобіля, може вилучити у водія транспортний засіб та помістити на спецмайданчик. Причому – за рахунок водія. А зберігання автомобіля на таких майданчиках просто неба під снігом чи прямими сонячними променями за один день буде вартувати водієві майже стільки, як оренда гаража упродовж місяця.

Підстави вилучення транспортного засобу та поміщення його на спеціальний майданчик

У разі знаходження в органах виконавчої служби будь-якого виконавчого документа, що засвідчує заборгованість власника транспортного засобу перед державою, банком чи іншою юридичною або фізичною особою, навіть якщо борг становить 20 грн., державний виконавець на підставі ст. 40 Закону України «Про виконавче провадження» має право, у разі відсутності іншого майна чи коли місце знаходження транспортного засобу невідоме, оголосити транспортний засіб у розшук. Постанова державного виконавця про оголошення розшуку є обов’язковою для виконання органами внутрішніх справ і вноситься в базу даних системи спостереження за дорожнім рухом «Рубіж».

І ось одного дня Ви керуєте своїм авто, проїжджаєте пост ДАІ, Вас зупиняють. Ви ж переконані, що правил дорожнього руху не порушували, обурюєтесь, однак від інспектора ДАІ дізнаєтесь, що камера відеоспостереження, яка входить в систему спостереження за дорожнім рухом «Рубіж» і розташована за 1-2 кілометри від цього поста ДАІ, подала сигнал, що керований Вами автомобіль знаходиться в «чорному списку».

Після виявлення транспортного засобу, який перебуває у розшуку, працівники автомобільної інспекції зобов’язані затримати цей автомобіль та помістити на спецмайданчик, крім випадків наявності у водія оригіналу документа про припинення розшуку. Таким документом є постанова державного виконавця про припинення розшуку, видана тим же відділом державної виконавчої служби і по тому ж виконавчому провадженню, що і постанова про розшук.

Однією з підстав повернення вилученого транспортного засобу є сплата боргу. Не є образливо, що так Вас змусили сплатити свій борг. Однак у більшості випадків Вас ставлять перед вибором: сплатити чужий борг чи позбутися автівки. Це трапляється тоді, коли з метою економії часу та грошей при купівлі автомобіля Ви не оформили належно завіреного письмового договору купівлі-продажу і, сплативши повну вартість авто, не взяли навіть розписки про передачу грошей, а оформили звичайну довіреність на керування транспортним засобом. При цьому не надали належного значення тому, що довіреність Вам передає право користуватись чи розпоряджатись автомобілем, але аж ніяк не право власності на нього. Тобто і зараз власником авто юридично є його колишній власник, у якого Ви це авто купили.

Тому будьте готові, що одного «прекрасного» дня Ваш автомобіль зупинять працівники ДАІ та повідомлять, що «ВАШ» чотириколісний друг перебуває у розшуку через несплату боргів колишнім власником. І от тоді виникає питання: сплатити чужий борг чи позбутися авто?

Можливі виходи з такої ситуації

Ситуація є дуже складною. І є кілька варіантів її вирішення. Однак Вам необхідно аргументувати свою позицію вагомими доказами та звернутися до послуг юриста. Є кілька варіантів можливого вирішення проблеми.

1. Сплатити суму боргу за боржника самому, внаслідок чого провадження буде закрите, і підстава для подальшого затримання транспортного засобу відпаде. При сплаті Вами боргу Ви далі в праві звернутись до суду із регресними вимогами про відшкодування Вам витраченої суми.

2. Оскаржити дії працівника ДВС стосовно того, що він передчасно виніс постанову про арешт та розшук транспортного засобу, оскільки спочатку необхідно було звернути стягнення на грошові кошти, інше майно боржника.

З. Оскаржити рішення суду чи інших органів виконавчої влади, на підставі яких були відкриті виконавчі провадження. Однак для оскарження рішення суду необхідно мати підстави, бути учасником чи представником цього судового процесу. Такий варіант є складним, оскільки необхідно поновляти строк на оскарження рішення.

4. Дійти взаємної згоди із ДВС та взяти на зберігання вилучений у Вас транспортний засіб, однак це лише відтермінує подальшу реалізацію транспортного засобу за борги.

5. Взяти участь у торгах та викупити свій автомобіль.

6. Визнати право власності на транспортних засіб через суд. Однак остання судова практика вказує на те, що суд зазвичай відмовляє у задоволенні позову і домогтися позитивного результату буде вкрай важко.

7. Отримати висновок експерта про визнання реалізації транспортного засобу недоцільним в зв’язку зі значним ступенем зносу чи пошкодженням автомобіля, або коли витрати на реалізацію транспортного засобу перевищать суму, отриману від його реалізації.

8. Стягнути кошти, отримані власником транспортного засобу від Вас, за розпискою через суд тощо.

Підсумовуючи викладене, хочемо зазначити, що перелік варіантів вирішення виниклої проблеми не є вичерпним. Однак для віднайдення оптимального способу захисту своїх прав ми радимо Вам звернутись до компетентного юриста. А надалі будьте обережні при купівлі авто. У будь-якому випадку перевіряйте автомобіль не тільки на факт накладення виконавчою службою арешту, а й на факт його оголошення в розшук. Автолюбителям, які користуються транспортним засобом без набуття права власності, хочемо порадити негайно перереєструвати його на себе.

Категорія: Головна сторінка | Переглядів: 1864 | Додав: Admin9964 | Теги: Тернопільська обласна громадська ор, Інститут права, Парубій, того | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Анонси

•  Зареєструватися на участь у юридичних семінарах можна подавши заявку, зразок якої розміщено на цьому сайті, на електронну пошту – GOInstytutprava@mail.ru. А також звернутися до нас із запитаннями можна на цьому сайті, на сторінках соціальних мереж та зателефонувати на номера телефонів вказаних в контактній інформації.

 У зв’язку із обмеженими можливостями приміщення, участь у семінарах можуть взяти лише 30 чоловік. Як правило це люди, котрі першими зареєструвались у вказаному порядку.

Архів записів
Корисні посилання

banner_president

banner_president

banner_rada

Урядовий-портал_

Офіційний сайт Міністерства юстиції України

судова влада України

Єдиний державний реєстр судових рішень

верховний суд Уккраїни

Категорії розділу
Архів ЗМІ [41]
Головна сторінка [277]
Конструктор сайтів - uCoz