Субота, 04.05.2024, 00:16

Головна Форум Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
НАПРЯМКИ РОБОТИ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 85
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Вересень » 10 » Газета "20 хвилин"
10:32
Газета "20 хвилин"
 
Як тернополян кидають з кредитами



Як звернутись за кредитом, а отримати ще більше проблем, уже відчули на собі чимало жителів області. Вирішивши позичити гроші у фінустанови, люди позбулись і своїх кровно зароблених. Адже справу мали із шахраями

Про випадки шахрайства з кредитами розповіли в громадській організації "Інститут права”. Організація проводить безкоштовні тренінги на різні правові теми, залучаючи експертів з різних галузей.

- У липні цього року жителька Тернопільського району Марія Д. почала робити ремонт у своєму будинку, - розповідає адвокат та керівник організації Іван Парубій. – Приїхала на ринок, і їй десь там дали флаєр фінустанови. У ньому йшлось про те, що фірма працює легітимно у сфері кредитування, і може видати готівковий кредит — 10-20 тис. грн із терміном погашення 5-10 років. Жінці якраз бракувало грошей на завершення ремонту. Вона відразу ж пішла за вказаною на флаєрі адресою.

Жінка розраховувала отримати гроші відразу ж після оформлення договору, додає адвокат. Однак грошей вона не отримала ані того дня, ані наступного тижня чи місяця. Під оформлення договору їй адміністратор пояснила, що для підтвердження платоспроможності вона має дати вступний платіж – 900 грн. Жінка якраз мала таку суму, адже приїхала за будматеріалами і відразу віддала гроші.

- Під час спілкування із пані Марією, адміністратор розказувала не тільки про умови, а й про власні проблеми, - додає пан Парубій. – Вона просто відволікала її увагу, після чого дала підписати договір, обсягом у понад 10 сторінок, дрібним шрифтом із сірим відтінком та підганяла, мовляв – чекають інші клієнти. Жінка підписала.

Грошей не дали, але вимагали платити

І тільки згодом, жінка помітила, що у договорі дрібним шрифтом пише не про надання готів кого споживчого кредиту 10 тис. грн, а про "надання товариством фінансових послуг з адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групі”. Який товар жінка хоче придбати у групі, не було зазначено жодним чином.

- Вона так і не отримала ані грошей, ані товару, - каже він. – На претензії жінки на фірмі відповідали, що не знають чому центральний офіс затримує надання кредиту. А в центральному офісі, за наданим у Тернополі телефоном, не відповідали.

Одначе уже невдовзі жінка отримала повідомлення, що вона має внести на рахунок підприємства кошти в якості періодичного платежу і з щомісячною винагородою – 352,78 гр. Про винагороду підприємства жінку, звісно, не попереджали. А згодом до неї почали телефонувати і вимагати сплачувати щомісячні платежі, погрожуючи стягненням неустойок у значних розмірах.

- Врешті, після юридичних консультацій, жінка звернулась у міліцію, - каже пан Парубій. – Вона каже, що якби їй належними чином пояснили про що йдеться в договорі та які наслідки чекають, вона нізащо не підписала б цей документ.  Справою наразі займаються правоохоронці.

Замість позичених 15 тис – вимагають 35.

Проблеми можуть виникнути, коли гроші позичаєш і в банку. Той може зникнути, а за справу візьмуться колектори. Однак не варто поспішати віддавати гроші.

- Як працюють колектори, ми можемо побачити на такому прикладі, - каже Іван Парубій. – Тернополянин Віктор Г. ще у 2008 році взяв 15 тис. грн у місцевому відділені банку "Сведбанк”, 7-8 тисяч сплатив, далі була криза і в чоловік трохи відстав від графіка. Невдовзі відділення згорнуло свою діяльність. Кредити нібито продало колекторським конторам. І цей його кредит потрапив нібито до однієї із таких фірм.

Невдовзі колекторська фірма, як каже пан Парубій, почала надсилати йому листи з вимогою повернути гроші. Жодних документів, які б доводили, що саме та фірма викупила борг і має ліцензію на таку діяльність на вимогу адвоката не надали.

- У кожному новому листі колектори вказували більшу і більшу суму кредиту та інший рахунок, - додає Іван Парубій. – Попри те, що люди відразу повірили і сплатили їм ще дев'ять тисяч і уже мали б невдовзі закривати кредит, колектори вимагали повернути понад 70 тис. грн. Мовляв, ви нам винні понад 75 тисяч, але ми вже змилостивились, заплатіть 35 тисяч.

Звідкіля взялась така сума та чим колектори керувались, вимагаючи гроші, вони, звісно, не пояснювали. Такі розміри боргу, за словами пана Парубія, не можна списати навіть на пеню. Адже по-перше, пеню стягують за півроку, і вона максимум могла у цьому випадку нарости до семи тисяч. По-друге, пеня не може бути більшою від суми самого кредиту.

- У мене, як юриста, нема підстав вважати, що люди винні цій фірмі якісь гроші, - каже пан Парубій. – Адже документів вони не надають. Якби вони направду викупили той борг і мали право на таку діяльність, то, могли б стягнути його через суд. Однак до суду вони не звертаються, а надсилають листи-страшилки.

Відтак тернполянин з адвокатами звернулись у міліцію із заявою про порушення кримінальної справи стосовно шахрайських дій з боку колекторів. Міліція здійснює  досудове слідство.

Довідка:

Громадська організація "Інститут права” заснована у грудні 2012 року. Основною формою комунікації є начитка семінарів на правову тематику. Семінар – безкоштовний. Крім того, "Інститут права” здійснює й прийом громадян – як громадська організація правозахисного напрямку. Вона може надати певні консультації людям. Адреса організації – вул. Чумацька, 27. Більше інформації на сайті instytutprava.at.ua.

тел. (0352) 55-17-17, 098-014-70-02, 063-795-15-01.

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

 





Категорія: Архів ЗМІ | Переглядів: 766 | Додав: Admin9964 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Анонси

•  Зареєструватися на участь у юридичних семінарах можна подавши заявку, зразок якої розміщено на цьому сайті, на електронну пошту – GOInstytutprava@mail.ru. А також звернутися до нас із запитаннями можна на цьому сайті, на сторінках соціальних мереж та зателефонувати на номера телефонів вказаних в контактній інформації.

 У зв’язку із обмеженими можливостями приміщення, участь у семінарах можуть взяти лише 30 чоловік. Як правило це люди, котрі першими зареєструвались у вказаному порядку.

Архів записів
Корисні посилання

banner_president

banner_president

banner_rada

Урядовий-портал_

Офіційний сайт Міністерства юстиції України

судова влада України

Єдиний державний реєстр судових рішень

верховний суд Уккраїни

Категорії розділу
Архів ЗМІ [41]
Головна сторінка [277]
Конструктор сайтів - uCoz