Субота, 04.05.2024, 01:55

Головна Форум Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
НАПРЯМКИ РОБОТИ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 85
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2014 » Жовтень » 21 » ДЕРЖАВНА МОНОПОЛІЯ
10:57
ДЕРЖАВНА МОНОПОЛІЯ

До 1 листопада 2014 року усі державні та комунальні підприємства, установи і організації мають закрити рахунки в комерційних банках та перейти на обслуговування виключно в держбанки. Така вимога міститься в урядовому дорученні №10874/1/1-14.
Це не дуже до вподоби комерційним банкам, адже буде відтік клієнтів, в яких бюджетники змушені достроково закривати зарплатні проекти. Від них слід очікувати масове подання скарг до Антимонопольного комітету тому, що комерційні банки отримали статус уповноважених банків з виплати зарплати працівникам бюджетних установ за результатами відкритого конкурсу.
Такі спроби Уряду обмежити участь комерційних банків в обслуговуванні держпідприємств вже були раніше. Так, у грудні 2013 р. за змінами запропонованими Мінфіном пропонувалось внести зміни до Порядку конкурсного відбору банків для виплати зарплати бюджетникам. За цими змінами до участі у конкурсі мали допускатися лише банки, що належать державі не менш ніж на 75% та зі статутним капіталом не менше 10 млрд. грн.
Прецедент монополії держбанків уже існує. Так, у новому ЗУ «Про вищу освіту» є норма про розміщення коштів державних і комунальних вищих навчальних закладів на рахунках лише держбанків. Але інтрига в тому, що на невідповідність цієї норми Конституції зазначало Головне юруправління ВРУ. А початкова редакція цього Закону не містила обмежень кола банків, у яких можуть бути відкриті рахунки ВНЗ, лише держбанками.
Чинне законодавство України, зокрема, Конституція України яка є нормою прямої дії - гарантує рівність усіх суб’єктів права власності перед законом, та захист державою конкуренції у підприємницькій діяльності. Цей принцип захисту від недобросовісної конкуренції закріплено і в спеціальному законі «Про захист економічної конкуренції» який забороняє вчинення органами влади антиконкурентних дій і передбачає відповідальність за примус суб'єктів господарювання до пріоритетного укладення договорів, першочергового придбання товарів у певних продавців, надання окремим суб'єктам або групам суб’єктам пільг чи інших переваг, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що призводить до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції. Одночасно слід приймати до уваги і бажання клієнтів які мають мати право самостійно обирати обслуговуючий банк відповідно до власних потреб в фінансових послугах.
Та чи не є це спробою створення монополії держбанків? Адже в Україні мало банків державної форми власності. То може й слід подумати на тим, щоб до держбанків перевести не лише зарплатні проекти і рахунки бюджетників, але й кредити, видані комерційними банками таким клієнтам.

Категорія: Головна сторінка | Переглядів: 735 | Додав: Admin9964 | Теги: Тернопільська обласна громадська ор, Парубій Іван, Інститут права, того | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Анонси

•  Зареєструватися на участь у юридичних семінарах можна подавши заявку, зразок якої розміщено на цьому сайті, на електронну пошту – GOInstytutprava@mail.ru. А також звернутися до нас із запитаннями можна на цьому сайті, на сторінках соціальних мереж та зателефонувати на номера телефонів вказаних в контактній інформації.

 У зв’язку із обмеженими можливостями приміщення, участь у семінарах можуть взяти лише 30 чоловік. Як правило це люди, котрі першими зареєструвались у вказаному порядку.

Архів записів
Корисні посилання

banner_president

banner_president

banner_rada

Урядовий-портал_

Офіційний сайт Міністерства юстиції України

судова влада України

Єдиний державний реєстр судових рішень

верховний суд Уккраїни

Категорії розділу
Архів ЗМІ [41]
Головна сторінка [277]
Конструктор сайтів - uCoz